Le Tour de France logoLe Tour de France. Het grootste wielerfestijn ter wereld. En drie keer raaien waar de Franse tocht der tochten in 2017 vlakbij komt. Juist! Le Pinatou! Ok ok, niet voor de deur, maar de etappe van zondag 16 juli 2017 komt toevallig wel in één van de allermooiste steden van Frankrijk: Le Puy-en-Velay, op zo’n 20 minuten rijden van onze gite. Maar wat nog veel mooier is, ze gaan daar niet met een noodgang doorheen, maar het is op die dag het eindpunt van een geweldig mooie etappe langs prachtige plekjes in de Haute-Loire, in het zuiden van de Auvergne. En ja, het kan nóg mooier: maandag 17 juli is het een rustdag voor de renners, en dinsdag 18 juli vertrekken ze weer uit Le Puy-en-Velay. Het wordt dus een walhalla voor de fietsliefhebbers deze dagen!

15e etappe Tour de France 2017

Hoogtekaart van de 15e etappe Tour de France 2017

Je kunt natuurlijk ook zelf op de fiets vanuit Le Pinatou naar Le Puy (das kort voor Le Puy-en-Velay). De heenweg is makkelijk: afdalen over zo’n 25 kilometer, van 1000 meter hoogte naar circa 630 meter. Maar denk ook even aan de terugtocht, die gaat dus net zoveel meter omhoog 🙂

De route door de Haute-Loire

Prades, Haute-Loire, Auvergne, Le Pinatou

Prades, met z’n karakteristieke orgelpijpen onder de 90 meter hoge rotspunt

Deze 15e etappe komt langs heel veel mooie plaatsen. Hij start in Laissac-Sévérac l’Eglise, en komt onder andere langs Prades, met prachtige vulkanologisch gevormde ‘orgues’, oftewel orgelpijpen.

 

 

 

St. Vidal, Haute-Loire, Auvergne

St. Vidal, Haute-Loire, Auvergne

Vervolgens volgt het robuuste kasteel van St. Vidal, waar je niet alleen prachtig kunt fietsen, maar uiteraard ook heerlijk kunt wandelen.

 

 

 

Polignac

Polignac

En alsof het nog niet genoeg is, vervolgt het peloton zijn weg daarna ook nog eens langs Polignac. Bovenop een imposante puist van basaltlava, torenen de restanten van een eeuwenoud kasteel hoog boven de omgeving uit. Zelfs de koninklijke familie van Monaco heeft nog steeds banden met dit prachtig gelegen dorp.

De finish ligt in het al minstens net zo mooie Le Puy-en-Velay. Daar hebben we een hele pagina aan geweid, want wat daar te zien is, is teveel om op te noemen.