Wandelen in de Auvergne

De Auvergne, wandelgebied bij uitstek

De Auvergne is een gebied bij uitstek om te wandelen: eindeloze paden, afwisselend landschap, middelgebergte voor de geoefende wandelaar, en glooiende heuvels voor de vakantievierende wandelaar. Of voor de wandelende vakantievierder, het is maar hoe je jezelf wilt zien.

Maar de Auvergne is groot. Zo’n driekwart van Nederland, als je kijkt naar de totale oppervlakte. De Haute-Loire is een onderdeel van de Auvergne (althans, tot 2016, maar er zijn wat administratieve her-indelingen geweest waar we je niet mee zullen vermoeien), en circa 5000 km2 groot. Dat is nagenoeg even groot als de provincie Gelderland. En, toegegeven, in Gelderland kun je prachtig wandelen! Maar…. wil je wel eens wat anders zien dan de Hoge Veluwe, en wil je je wandelschoenen en je eigen benen eens laten voelen waar ze toe in staat zijn? Kom dan eens genieten in de buurt van vakantie gite Le Pinatou!

Sprookjesachtige bospadenDe paden op, de lanen in!Wandelen bij de Pic de LizieuxZuid-Franse begroeiing op vulkaanhellingen

Meer foto’s zien? Hieronder staan er nog een aantal!

Een super gevarieerd landschap

De omgeving kenmerkt zicht door… heel veel! Elk kwartier is er wel weer een ander landschap, variërend van redelijk vlak, tot bergachtig, met hoogtes tot ruim 1700 meter. In de winter is het dus vaak ook nog eens geweldig om met tennisrackets onder je schoenen (of eigenlijk de sneeuwschoen) te sneeuwwandelen, maar dat is weer een ander verhaal.

Het landschap verandert tijdens de wandeling gewoon met je mee. Soms zit je in een sprookjesachtig bos, bijvoorbeeld een bois de boulange, waar het lijkt of de bomen zich al kronkelend een weg naar de hemel hebben gebaand. Even later loop je door vriendelijke velden, over zandpaden, terwijl je kort daarna toch even stevig aan de bak moet om een berg op te komen of af te dalen.

“Wat ons opviel, is dat er onderweg van alles te zien is!”

We horen het elke keer weer van onze gasten. En het klopt: wat het wandelen namelijk nog eens extra leuk maakt, is dat je altijd weer voor een verrassing komt te staan. De ene keer zie je een oude broodoven en een oude wasplaats in een piepklein gehuchtje. Een andere keer zie je een vos door de velden struinen. Dan weer word je verrast door een lieflijk kabbelend riviertje met een 2000 jaar oude Romeinse brug eroverheen, en weer een volgende keer kun je als het ware in de Middeleeuwen beland zijn, als je op je tocht opeens een vervallen kasteel tussen de bomen ziet opdagen. Om nog maar te zwijgen van de miljoenen jaren oude vulkanen, die met hun immense krachten het landschap hebben gevormd waar je nu overheen loopt.

Wandelroutes voor de hele streek

Wanneer je in het zuiden van de Auvergne gaat wandelen, ben je verzekerd van de meest mooie landschappen. Er zijn talloze routes te lopen, van circa 4 kilometer tot meer dan 20. Aan jou de keus! De meeste routes zijn prima aangegeven en bij Le Pinatou kun je gratis wandelroutes gebruiken.

Het hele jaar door prachtig

Eigenlijk kun je zeggen dat je het hele jaar geweldig mooi kunt wandelen in de Haute-Loire. In de winter zijn de winterse landschappen adembenemend mooi, met een stralend witte deken. In de lente komen in no-time alle bloemen, planten en bomen weer tot leven, de zomer is zonnig, niet te heet om niet te kunnen wandelen (ok, soms een hittegolf, maar dat is ook weleens lekker), en in de herfst wordt je getrakteerd op een kleurenschouwspel dat te mooi voor woorden is.

Elk jaargetijde is dus weer een kans om je wandelhart op te halen! Reden genoeg om een welverdiende vakantie te boeken bij Le Pinatou. We horen graag jouw eigen verhalen van hoe het wandelen je bevallen is! Ik wil wandelen in de Haute-Loire

Sta oog in oog met andere rustzoekers Vergeten doorgangen naar het verleden Een eeuwenoude Chibotte - schuilplaats voor de boerenIk zie Polignac!De natuur neemt het over: het overwoekerde chateau de l'ArzonZicht op de Loire bij Vorey Sprookjesboom Chibotte bij Vals-pres-le-Puy Vulkanische orgelpijpen bij de Cascade de la Baume Een kleiner watervalletje bij Cascade de la Baume Koeien-deurklopper Wandelen bij de Pic de Lizieux Wandelen bij de Pic de Lizieux Wandelen bij de Pic de Lizieux Wandelen bij de Pic de Lizieux

Wist je dat…
  • Le Pinatou in 1 dag te bereiken is?
  • De Haute-Loire nog weinig toeristen trekt?
  • Het daarom nog echt rustig en ongerept is?
  • Bellevue-la-Montagne circa 300 dagen zon per jaar heeft?
  • De gîte op circa 1000 meter hoogte ligt?
  • De lucht daarom nog schoon is?
Ook interessant